מושגים בסיסיים מעולם הצילום , סוגים שונים של מצלמות

המצלמה הראשונה הומצאה בצרפת בשנת 1826, וכך נוצר לו עולם חדש של תיעוד ויצירה לשימוש האנושות כולה. מאז, עולם הצילום חווה התפתחויות טכנולוגיות כבירות, אך השיטה הבסיסית שבה תמונה נוצרת עדיין דומה במידה רבה למצלמה הראשונה. ההבדל העיקרי בין המצלמות של ימינו לבין מצלמות ישנות יותר, הוא שהן מאפשרות לבצע את הצילום בצורה דיגיטלית. כל פעולת צילום מצריכה עדיין שימוש בעדשה, שממקדת את קרני האור המוחזרים מהאובייקט המצולם – וכך יוצרת תמונה.

במצלמות שהיו בשימוש לפני העידן של הצילום הדיגיטלי, התמונה נוצרת על ידי הטבעה של חומרים כימיים על גבי סרט צילום. חשיפת הצילום לאור יוצרת תגובה כימית שמאפשרת לשמר את הבבואה שנוצרה בסרט הצילום. במצלמה דיגיטלית, לעומת זאת, במקום סרט צילום חד פעמי ישנו חיישן שממיר אור לאותות חשמליים, וכך מאפשר למצלמה לעבד את התמונה.

להלן מושגים בסיסיים מעולם הצילום:

רזולוציה של תמונה

רזולוציית תמונה נקראת בעברית "כושר הפרדה". מדובר באחד מהמונחים הבסיסיים ביותר בעולם הצילום, שלמעשה מבטא את רמת החדות של האלמנטים בתמונה. כיום נהוג למדוד את רמת הרזולוציה במגה-פיקסלים. ככל שכושר ההפרדה של המצלמה הוא גדול יותר, כך בתמונה ישנם יותר פיקסלים נפרדים, וכך איכות התמונה היא חדה יותר. לדוגמה, מצלמה בעלת כושר הפרדה של 8 מגה פיקסל, מכילה 8 מיליון פיקסלים נפרדים בזמן הצילום. ככל שכמות המגה-פיקסלים היא גדולה יותר, מתאפשרת ירידה טובה יותר לפרטים בכל צילום.

כאשר רוצים להגדיל תמונה שצולמה ברזולוציה נמוכה, הדבר גורם לטשטוש האלמנטים בתמונה, והתוצאה המתקבלת היא באיכות נמוכה יותר. למעשה, מכיוון שהרזולוציה של הצילום קובעת את החדות וההפרדה בין האובייקטים המצולמים, כאשר מנסים להגדיל תמונה שצולמה ברזולוציה נמוכה, "המחיר" שמשלמים הוא טשטוש של הפרטים, מאחר ולא ניתן לשנות בדיעבד את כושר ההפרדה של הצילום.

זום בתמונה

זום בתמונות הוא מונח המתייחס ליכולת של המצלמה להתקרב אל האובייקטים שמצלמים וכך להגדיל אותם בזמן הצילום. ככל שיכולת ההתקרבות היא גבוהה יותר, ניתן להגדיל יותר את האלמנטים שאותם מצלמים.

ישנן שתי שיטות לביצוע זום, הנקראות זום אופטי וזום דיגיטלי. המשמעות של זום אופטי היא שההתקרבות לאובייקט נעשית על ידי עדשת הצילום. ככל שהעדשה תתקרב, אובייקט הצילום ייראה גדול יותר, אך תישמר עדיין איכות הצילום שנרצה בה. הזום נמדד במכפלות. כך שזום אופטי של X2, יראה אובייקט שנמצא 20 מטרים מאתנו, כאילו הוא נמצא במרחק של 10 מטרים בלבד. ככל שיכולת הזום האופטי של המצלמה שלנו היא גדולה יותר, הדבר מוסיף נפח ומשקל למצלמה בהתאם. מצלמות שיש להן זום אופטי של יותר מ-X4, תהיינה גדולות במיוחד.

לעומת זאת, זום דיגיטלי הוא זום שמגדיל חלקים מסוימים בתמונה על ידי החזרה שלהם לרזולוציה של התמונה המקורית. תהליך זה נקרא גם אינטרפולציה. זה אומר שפעולת הזום הדיגיטלי אינה באמת מגדילה את האובייקט המצולם, אלא פשוט יוצרת עיבוד שנותן לנו אשליה שכזו. בניגוד לזום האופטי, הגדלה באמצעות זום דיגיטלי אינה שומרת על אותה האיכות של העצם המוגדל.

סוגי מצלמות שונים

ישנם כמה סוגים עיקריים של מצלמות  שנמצאים כיום בשימוש:

מצלמה קומפקטית. המצלמה הקומפקטית היא מצלמה שמתאימה במיוחד לצלמים בתחילת דרכם או לצלמים חובבים. היא נקראת כך משום שהיא מצלמה קטנה, ונוח מאוד לשאת אותה ולצלם איתה. בנוסף לכך, היא אינה דורשת יכולות טכניות מורכבות בזמן ההפעלה שלה, והיא זולה יחסית, לעומת סוגי מצלמות מקצועיות אחרים. לכן היא מתאימה כל כך לצלמים מתחילים.

מצלמת DSLR. המצלמה הדיגיטלית המתקדמת ביותר נקראת מצלמת רפלקס (DSLR). למצלמות מהסוג הזה יש חיישנים גדולים ביותר, שמאפשרים צילום ברזולוציות גבוהות במיוחד. מצלמות אלו הן גם מהירות ביותר, ומאפשרות לצלם בגמישות רבה בכל מה שנוגע לשיטות החשיפה, למיקוד ולמדידת האור.

מצלמת דמוי SLR. זוהי מצלמת רפלקס דיגיטלית, בדומה למצלמת ה-DSLR, אך ההבדל ביניהן הוא שבסוג המצלמה הזה לא ניתן לבצע החלפה של העדשות.

מצלמה ללא מראה. סוג נפוץ וחדש יחסית של מצלמות דיגיטליות הוא מצלמות ללא מראה. המצלמות ללא מראה הן קטנות וקומפקטיות יותר, ומאפשרות צילום באיכות גבוהה גם כן. הן דומות באיכות שהן מספקות למצלמות ה-DSLR, אך פחות מורכבות לשימוש ולתפעול מבחינה טכנית. אחת מהמצלמות הנפוצות במשפחה זו היא מצלמת ה-EOS שהיא מצלמה ללא מראה ועינית.

מצלמת אקסטרים. מצלמת אקסטרים היא מצלמה דיגיטלית שמשמשת לצילום בתנאי קיצון. היא מאופיינת בגודל קטן, משקל נמוך ובעמידות גבוהה לזעזועים ולמגע עם מים. משתמשים בה בדרך כלל לצילומים של ספורט אתגרי, והיא מאפשרת לצלם באופן רציף ללא התערבות בהפעלה שלה בזמן אמת.

מצלמה לפיתוח מיידי. מצלמות לפיתוח מיידי הן מצלמות סטילס שבהן יש מנגנון שמאפשר פיתוח מיידי ללא צורך במעבדה. חברת פולרואיד הייתה זו שפיתחה את סוג המצלמה הזה, ולכן היא מכונה גם מצלמת פולרואיד. מדובר במצלמה שאינה דיגיטלית, ויש צורך להצטייד בנייר מסוג מיוחד כדי לפתח מיידית את התמונה המצולמת.

מצלמת ווידאו. מצלמה זו היא מצלמה שמקליטה ווידאו בצורה אלקטרונית. מצלמה זו שונה ממצלמות הסטילס גם בשימושים שלה וגם במבנה הטכני שלה. בניגוד למצלמות הסטילס, שמשמשות בעיקר לצילום תמונות יחידניות, מצלמת הווידאו משמשת לצילום סרטונים מתמשכים, ובעלת יכולת להקליט בכל פעם מספר רב של שעות ווידאו.